Kiwi-egg project

De Universiteit Gent en de Hogeschool Gent willen kippen inzetten om fruitgaarden te beschermen. Ze eten immers insecten en gevallen vruchten op, en kortwieken ook onkruid.

In de Proeftuin van Bottelare werden deze week dertig nieuwe varianten van de kleine, zoete en vitaminerijke kiwibes voorgesteld. De UGent geldt als een van de voornaamste ontwikkelaars van de oorspronkelijk Chinese vrucht. In ons land zijn er veertig producenten, die de vrucht telen op dertig hectare.

Om de telers nu te helpen in hun strijd tegen de Aziatische fruitvlieg en de rozenkever werd het kiwi-ei-project opgestart. "Met dit onderzoek willen we de impact van kippen op de kiwibes en andere fruitplantages bekijken", zegt projectleider Filip Debersaques. "Samen met studenten van HoGent ondervonden we dat kippen een krachtig ecologisch antwoord kunnen bieden op plagen, insecten en onkruid. Ze eten bijvoorbeeld de larven en voeden zich ook met gevallen kiwibessen, zelfs als die aangetast zijn door Aziatische fruitvliegen. Op die manier voorkomen ze verdere verspreiding van de parasiet. En dan houden ze ook nog eens fruitgaarden vrij van onkruid."

Kunstenaar

Samen met collega Frank Coopman wordt nu onderzocht welke kippenrassen het beste gedijen in fruitgaarden. Daarvoor kijken ze ook naar kunstenaar Koen Vanmechelen, die al negentien jaar rassen kruist en een unieke DNA-bank van kippen bezit. "Dit project kan wereldwijd een wetenschappelijk onderbouwd ecosysteem opleveren voor gemeenschappen die voedselzekerheid nodig hebben." Je kan het kiwi-ei-project eens bezoeken op woensdag 30 september, vanaf 14 uur in de proefhoeve in de Diepestraat in Bottelare. (DVL)